Check the answer key for paper 1 (GS) and question paper (PDF)

0

UPSC 2021 preliminary response key (Document 1 – GS): Get the UPSC 2021 Answer Key and UPSC Preliminary Questions Document (PDF) and updates. UPSC (IAS) Prelims 2021 Paper – 1 took place on October 10 (9:30 a.m. to 11:30 a.m.). UPSC (IAS) Prelims General Studies Paper 1 contained 100 questions on Indian Polity, History, Indian Economy, Geography, Art and Culture, Science & Technology and Current Affairs etc.

UPSC 2021 preliminary response key (Document 1 – GS): Get the UPSC 2021 Answer Key and UPSC Preliminary Questions Document (PDF) and updates. UPSC (IAS) Prelims 2021 Paper – 1 took place on October 10 (9:30 a.m. to 11:30 a.m.). UPSC (IAS) Prelims General Studies Paper 1 contained 100 questions on Indian Polity, History, Indian Economy, Geography, Art and Culture, Science & Technology and Current Affairs etc.

UPSC Prelims 2021: correction key

UPSC Prelims 2021 Civil Services Exam: Question Paper (PDF)

1. Consider the following statements:
1. The Governor of the Reserve Bank of India (RBI) is appointed by the central government.
2. Certain provisions of the Indian Constitution give the central government the right to give instructions to the RBI in the public interest.
3. The RBI Governor derives his authority from the RBI Act.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only.
(d) 1, 2 and 3

Answer 1: d
2. Regarding casual workers employed in India, consider the following statements:
1. All casual workers are entitled to cover from the Employees Provident Fund.
2 All casual workers have the right to regular working hours and overtime.
3. The government may, by notification, specify that an establishment or industry will pay wages only through its bank account.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer 2: b
3. Which of the following actions is most likely to be taken during an economic downturn?
(a) Lower tax rates accompanied by higher interest rates
(b) Increase in spending on public projects
(c) Increase in tax rates accompanied
(d) Reduction of expenditure on public projects

Answer 3: b

4. Consider the following statements:
Other things remaining the same, the market demand for a good could increase if
1.the price of its substitute increases ✔
2.the price of its supplement increases
3.the good is an inferior good and the income of consumers increases its price decreases
4. Its prices go down
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3

Answer 4: one

5. With reference to “urban cooperative banks” in India, consider the following statements:
1. They are supervised and regulated by local councils created by state governments.
2. They can issue equity and preferred shares.
3. They were brought under the Banking Regulation Act of 1949 through an amendment in 1966.
Which of the above statements is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer 5: b

6. Indian government bond yields are influenced by which of the following?
1. Actions of the United States Federal Reserve
2. Shares of the Reserve Bank of India
3. Inflation and short-term interest rates
Select the correct answer using the code below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer 6: d

7. Consider the following:
1. Bonds convertible into foreign currencies
2. Foreign institutional investment under certain conditions
3. Global certificates of deposit
4. External deposits of non-residents
Which of the above can be included in foreign direct investment?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 only
(c) 2 and 4
(d) 1 and 4

Answer 7: d

8. Consider the following statements:
The effect of devaluing a currency is that it
1. Improves the competitiveness of national exports in foreign markets
2.increases the value of the foreign national currency
3.Improves the trade balance by
Which of the above statements is / are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 3 only
(d) 2 and 3
Answer 8: one

9. Which of the following effects of the creation of black money in India has been the main cause of concern for the Indian government?
(a) Diversion of resources towards the purchase of real estate and investment in luxury housing
(b) Investment in unproductive activities and purchase of precious stones, jewelry, gold, etc.
c) Important donations to political parties and the development of regionalism
(d) Loss of revenue for the public treasury due to tax evasion

Answer 9: d

10. Which of the following is likely to be the most inflationary in its effects?
(a) Repayment of public debt
(b) Borrowing from the public to finance a budget deficit
(c) Borrowing from banks to finance a budget deficit
(d) Creation of new money to finance a budget deficit

Answer 10: d

11. The money multiplier in an economy increases with which of the following?
(a) Increase in the Cash Reserve Ratio in banks
(b) Increase in the Statutory Liquidity Ratio in banks
(c) Increase in the banking habit of the population
(d) Increase in the country’s population

Answer 11: c

12. Regarding demand-driven inflation, can we increase mechanically by which of the following?
1. Expansionary policies
2. Budget stimulus
3. Salaries indexed to inflation
4. Higher purchasing power
5. Rising interest rates
Select the correct answer using the code below,
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 3, 4 and 5 only
(c) 1, 2, 3 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer 12: one

13. With regard to India, consider the following statements:
1. Retail investors through a Maturity Account can invest in “Treasury Bills” and “Indian Government Debt Bonds” in the primary market.
2. The Negotiated Dealing SystemOrder Matching is a public securities trading platform of the Reserve Bank of India.
3. The “Central Depository Services Ltd. Is jointly promoted by the Reserve Bank of India and the Bombay Stock Exchange.
Which of the above statements is / are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 3 only
(d) 2 and 3

Answer 13: b

14. With reference to WaterCredit ‘, consider the following statements:
1. It puts the tools of microfinance at the service of the water and sanitation sector.
2. This is a global initiative launched under the aegis of the World Health Organization and the World Bank.
3. It aims to enable the poor to meet their water needs without depending on subsidies.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer 14: c

15. In India, the function of the central bank as lender of last resort generally refers to which of the following?
1. Loans to commercial and industrial organizations when they do not borrow from other sources
2. Provide liquidity to banks in temporary crisis
3. Loans to governments to finance budget deficits
Select the correct answer using the code below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only

Answer 15: b

16. The “Code of good practice R2” constitutes an available tool to promote the adoption of
(a) environmentally friendly practices in the electronics recycling industry
(b) ecological management of “wetlands of international importance” under the Ramsar Convention
(c) sustainable practices in growing agricultural crops on degraded land
(d) “Environmental impact assessment” in the exploitation of natural resources

Answer 16: one

Answer 17: d
Answer 18: d
Answer 19: one
Answer 20: c

Answer 21: c

Answer 22: b

Answer 23: d

Answer 24: one

Answer 25: d

Answer 26: c
Answer 27: b
Answer 28: c
Answer 29: one
Answer 30: d

Answer 31: c

Answer 32: one

Answer 32: one

Answer 33: one

Answer 34: b

Answer 35: d

Answer 36: c

Answer 37: d

Answer 38: c

Answer 39: d

Answer 41: b

Answer 43: one

Answer 44: c

Answer 45: c

Answer 49: one

Download the UPSC Prelims 2021 document (PDF)

UPSC CSE Prelims 2021: Exam Template

UPSC Prelims 2021 exam template is given below

Paper name

Number of questions

Total marks

Nature of the examination

General studies thesis – I

100

200

Considered for cutoff

General Studies Paper-II (Aptitude Test)

80

200

Qualification

Negative Score: Each incorrect answer to the UPSC Preliminary Exam results in a penalty. If a question is answered incorrectly, 1/3 of the total points will be deducted.

Both exams have a two-hour time limit, and the General Studies Paper-II, often known as the CSAT, is qualifying in nature. The exam takes place over a single day, test 1 taking place in the morning and test 2 in the evening.

In paper 1, questions on topics like Indian politics, history, geography, Indian economy, art and culture, current affairs and science and technology, etc., will be asked. .

Other articles related to UPSC:

UPSC (IAS) Prelims 2021: correction key for 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015!

Share.

About Author

Leave A Reply